Amerika’da Üniversite Eğitimi ve Amerika Üniversite Ücretleri Hakkında Bilgiler
Amerika’da Üniversite Eğitimi Almak
Amerika’da üniversite eğitimi almak, isteyen öğrenciler Amerika’daki eğitimin özerk bir yapıda olduğunu bilmelidirler. ABD Devletinin, özel sektöre göre eğitimde payı daha azdır. Devlet üniversitelerinde de Eyaletten eyalete harç ücretleri farklılık gösterir. Kısacası Amerika’da üniversite eğitimi ücretsiz değildir ve birden fazla eğitim sistemini içerisinde barındıran bir yapıdadır.
Federal bir sistemle yönetilen Amerika’da, geçerli tekil bir eğitim sistemi mevcut değildir. Eğitim sistemi eyaletten eyalete değişiklik göstermektedir. Genel olarak ABD’de lisans eğitimi 4 yıl sürer. Amerikan eğitim sisteminde öğrenci ilk iki yıl daha çok genel konuları içeren bilgi ve kültür dersleri, üç ve dördüncü yıllarda da uzmanlık alan derslerini görmektedir.
Üniversiteler, Ağustos veya Eylül aylarında başlar ve Mayıs-Hazirana kadar devam eder. Amerika, köklü bir yükseköğretim sistemine sahiptir. Amerika’da Community College adı verilen 2 yıllık yüksekokullar yükseköğretime adım atmanın alternatif yollarından biridir. Bu okulların genel olarak amacı; teknik ve profesyonellik gerektiren alanlarda eğitim vermek ve 4 yıllık lisans eğitimine hazırlamaktır.
Amerika’da Eğitimin Avantajları
- Amerika’da dünya çapında saygın ve kabul gören üniversitelerde eğitim alacaksınız.
- Amerika’da istediğiniz bölümde YÖK denkliği alarak okuyabileceksiniz.
- Hem Türkiye’de hem de yurtdışında üst düzey kariyer olanakları sizi beklemektedir.
- Amerika üniversiteleri vakıf üniversitelerine kıyasla çok daha avantajlıdır.
- Amerika size kültürel donanım ve bireysel gelişim avantajları sağlamaktadır.
Amerika’da Üniversite Eğitimi almak isteyen öğrenciler için bu sayfamızda önemli bilgilendirmelerde bulunduk. Amerika’da Üniversite Eğitimi hakkında detaylı bilgilere aşağıda listelenen ilgili üniversiteler sayfasından ulaşabilirsiniz. Bize her konuda danışmak ve bilgi edinmek için iletişim sayfamızda belirtilen iletişim kanallarından irtibata geçerek daha detaylı bilgi edinebilirsiniz. Eğitim hakkında konuşan adam Kerem Öziş‘in Yurtdışında Eğitim hakkında görüşlerini merak ediyorsanız, youtube kanalımızdaki videolara mutlaka bir göz atın.
Amerika Üniversiteleri Kabul Şartları
Amerika’da üniversite eğitimi almak isteyen yabancı öğrenciler için bazı şartlar vardır. Üniversiteler bulundukları eyaletlere bağlı olarak farklı kabul şartları arayabilirler.
- Giriş ve kabul şartları okuldan okula bölümden bölüme değişir;
- Lise ortalaması 5 üzerinden en az 3 olmalı,
- İngilizce 2 yıllık üniversiteler için 56 IBT TOEFL, 4 yıllık üniversiteler için 79 IBT TOEFL,
- Referans mektupları,
- Bilgi ve yetenek testleri,
- Amerika’da masrafları karşılayabilmek için banka yazısı.
First Edumate Amerika Eğitim Danışmanlığı
First Edumate, Amerika eğitim danışmanlık hizmetlerini, Amerika’da eğitim almak isteyen öğrenciler için uzun yıllardır, uzman yurt dışı eğitim danışmanlarıyla birlikte vermektedir. Amerika, yurt dışında eğitim almak isteyen öğrencilerin, kesinlikle her zaman ilk önceliklerinden biridir. Amerika’da üniversite eğitimi almak isteyen öğrenciler, First Edumate yurt dışı eğitim danışmanlarımıza her konuda danışabilirler. Siz de Amerika’da eğitimi almak istiyorsanız Amerika eğitim danışmanımız sorularınızı bekliyor.
Amerika Eğitim Sistemi Hakkında
Amerika Birleşik Devletleri’nde eyaletten eyalete değişiklik gösteren birden fazla eğitim sistemi bulunmaktadır. Amerikan eğitim sistemi bu yönüyle, kendine özgü bir yapıya sahiptir. Amerika’da liseyi bitiren 12. sınıf öğrencileri üniversite hayatına başlayabilir.
Amerika’da bazı üniversiteler college olarak isimlendirilir. College ülkemizdeki anlamda kullanılmamaktadır. College kelimesi Amerika’da 4 yıllık üniversiteler için kullanılmaktadır.
Amerika’da öğrenciler dilerlerse eğitimlerine, mesleki okullarda da devam edebilirler. Bu eğitim sonucunda öğrenciler ön lisans diploması (Associate Degree) alırlar.
Üniversite eğitimlerine 4 yıllık okullarda devam eden öğrenciler ise; “Bachelor’s Degree” ismiyle bilinen lisans diplomasına sahip olurlar. Lisans eğitimini tamamlamak isteyen öğrenciler, 120 krediyi de tamamlamalıdırlar.
Amerika Üniversite Ücretleri
Amerika üniversite ücretleri, okumayı tercih ettiğiniz üniversiteye ve eyaletten eyalete değişiklik göstermektedir.
Amerika’da öğrenciler lisans eğitimi için ortalama bir fiyat olarak $25.000 – $35.000 civarında bir rakam öderler. Devlet üniversiteleri genelde özel üniversitelere göre daha uygundur. Bazı spesifik üniversitelerde rakamlar 50.000 ABD doları civarına kadar çıkabilmektedir.
Aynı zamanda Amerika’da burslu eğitim de alabilirsiniz. Amerika üniversiteleri burs konusunda en cömert davranan üniversitelerdir diyebiliriz.
Başvuru yapacak öğrencilerin, güncel fiyat bilgisini öğrenmek için mutlaka Amerika eğitim danışmanlarımızla iletişime geçerek bilgi edinmelerini tavsiye ederiz.
Amerika’da Konaklama İmkanları
Amerika’da konaklama seçenekleri, üniversite öğrenci yurtları, özel öğrenci yurtları, ev ya da oda kiralama, aile yanı konaklama şeklinde sıralanır.
Özel yurtlar, özel yurt seçiminde okula yakın bir seçim yapmak önemlidir. Ayrıca şehir merkezine yakınlıkta önemli bir detaydır. Özel yurt fiyatları aylık ortalama 450-900 ABD doları arasında değişebilir. Özel yurtlar genelde; tek kişilik, çift kişilik veya üç kişilik kapasitede hizmet verirler.
Üniversite öğrenci yurtları, öğrencilerin en çok tercih ettiği konaklama seçeneklerinden biridir. Amerika’da öğrenci yurtları ücretleri ortalama olarak 4.000 – 9.000 ABD doları arasında değişiklik gösterebilir. Fiyatlar yurtların sağladığı imkanlara göre de değişebilmektedir.
Ev ya da oda kiralama, en çok tercih edilen konaklama yöntemlerinin başında gelir. Amerika’da ev sahipleri, evlerinin odalarını bölerek öğrencilere kiralarlar. Siz de dilerseniz bir oda kiralayarak kendi özel alanınızı yaratabilirsiniz.
Bütçeniz dahilinde kendinize ait bir ev dahi kiralayabilirsiniz. Amerika’da ev ve oda kiraları bulunduğunuz bölgeye göre değişiklik gösterir, fiyatlar ortalama olarak; 150 ile 1.000 Amerikan doları arasında değişiklik gösterir
Aile yanı konaklama, bu seçenek genel olarak çok tercih edilmese de sizin için aynı zamanda bir iş imkânı yaratabilir. Özellikle çocuklarına bakıcı arayan aileler, öğrencileri için iyi bir fırsat olabilir. Aile yanı konaklama ücretleri ortalama; 130 ile 450 dolar arasında değişiklik gösterir.
Amerika’da Ortalama Yaşam Masrafları
Amerika’da yaşam masrafları ortalama olarak, 900 ile 1400 dolar arasında değişiklik gösterebilir. Bu durum tamamen sizin sosyal hayatınız ve yaşadığınız bölgeye göre değişebilir. Yaşam masraflarınıza katkıda bulunmak için Amerika’da çalışabilirsiniz. Amerika’da öğrenci vizesi ile çalışarak birçok giderinizi karşılamak mümkün. Amerika’da çalışma iznine sahip olabilmek için F1 vizesine sahip olmanız gereklidir.
Amerika’da Yasal Çalışma İzni
Amerika’da eğitim alırken çalışabilmek için F1 veya J1 vizesine sahip olmanız gerekiyor. F1 vizesi alabilmek için; Amerika’ya dil eğitimine, üniversite eğitimine, lise eğitimine ya da kolej eğitimine gelmeniz gereklidir.
F1 vizesine sahip öğrenciler Amerika’da, 20 saat part-time ya da ders dönemleri dışında haftada 40 saat çalışabilirler.
J1 vizesi alabilmek için ise Amerika’da staj yapmanız gereklidir. J1 vizesi aslında Amerika ve Türkiye devletleri arasında bir öğrenci değişim programıdır. Yani J1 vizesi, Türk hükümeti adına Amerika’ya giden kişilere verilen bir vize türüdür. J1 vizesi ile Amerika’da haftada 20 saat çalışabilirsiniz.
Diğer bir vize türü ise M1 vizesidir, teknik ya da mesleki okullara verilen vize türüdür. M1 vizesi, çalışmanız için yeterli görülen bir vize türü değildir.
Amerika’nın En İyi 10 Üniversitesi
Bu liste 2023 yılı, Times Yüksek Öğretim Dünya Üniversiteleri sıralamasına (The Times Higher Education World University Ranking) göre oluşturulmuştur.
Amerika bu yılki listeye her zamanki gibi damgasını vurmuş ve ilk 100 içerisine tam 34 üniversite ile girmeyi başarmıştır. İlk 1000 okul içerisine en çok üniversite sokmayı başaran ülke yine ABD olmuştur. Amerika’nın en iyi 10 üniversitesi aşağıdaki şekilde listelenmiştir;
Harvard University, (2.sıra)
Stanford University, (3.sıra)
Massachusetts Institute of Technology, (5.sıra)
California Institute of Technology, (6.sıra)
Princeton University, (7.sıra)
University of California, Berkeley, (8.sıra)
Yale University, (9.sıra)
Columbia University, (11.sıra)
The University of Chicago, (13.sıra)
University of Pennsylvania (14.sıra).
Kerem Öziş Ne Dedi?