Yurt Dışında Hukuk Okumak Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Evrensel bir kavram olan hukuk, günümüzde pek çok öğrencinin okumayı hedeflediği popüler bölümlerden biridir. Hemen hemen her ülkede yükseköğretim sistemlerinde yer alan hukuk lisans ve lisansüstü programları, öğrencilere bireyler ve toplumlar arasındaki etik değerler gözetilerek uyulması gereken kurallar, haklar, düzen ve kontrol mekanizmalarını çağdaş bir bakış açısı çerçevesinde öğretmektedir.
Bu amaçlar doğrultusunda mesleki olarak yetiştirmek üzere kurulan hukuk fakültelerinde, mezun adayları bazı terminolojiler değişse de prensipte farklılık göstermeyen noktalarda nitelikli hale getirilmektedir. Burada vurgulanması gereken en önemli nokta, eğitimin hukuk ilkelerini tam ve doğru olarak öğretmeyi amaçladığıdır.
Yurtdışında hukuk okumak uzun vadeli ve zorlu bir eğitim olarak kabul edilebilir, bu nedenle ülkenin eğitim diline iyi hâkim olmak çok önemlidir. İyi bir hafızaya, güçlü iletişim becerilerine, sakin davranışlara ve eleştirel bir bakış açısına sahip olmak da gereklidir. Hukuk okumak hem okul hem de kariyer hayatı boyunca insanların çok okumasını ve araştırmasını gerektiren bir tercihtir. Bu nedenle hukuk okumaya karar vermeden önce bölümün dersleri, iş olanakları ve kariyer dinamiklerini iyice araştırmak önemlidir.
Yurtdışında hukuk okuduktan sonra denklik almak gerekli midir?
Türkiye’de yurt dışından mezun olan bir öğrencinin Yükseköğretim Kurulu tarafından denklik alabilmesi için gerekli bazı koşullar vardır. Buna göre mezun olunan üniversite YÖK tarafından tanınmalı ve verdiği eğitimi Türkiye’de eşdeğer olmalıdır. Eşdeğerliği sağlamak için birkaç unsurdan bahsetmek gerekir. Öncelikle mezun olduğunuz üniversite; Academic Ranking World Universities (ARWU), Leiden Ranking veya University Ranking by Academic Performance (URAP) sıralamasında ilk 400’de yer almalıdır.
Hukuk eğitiminde üniversitelere göre değişmekle birlikte genellikle Türkiye’de öğrencilerin denklik için almak zorunda oldukları dersler bulunmaktadır. Bu dersler Ankara veya İstanbul Üniversitesi, ayrıca Eskişehir’de Anadolu Üniversitesi hukuk fakültelerinde verilmektedir. Öğrencinin yurt dışında aldığı eğitim, ikamet ettiği ülkenin hukuk sistemine göre verildiğinden, mezunların Türkiye’de avukatlık stajına kabul edilmeleri ve avukat olabilmeleri için Madde 3/b gereğince; Avukatlık Kanunu’nun “Yabancı bir ülkenin hukuk fakültesinden mezun olup da Türk hukuk fakültelerinin programlarına göre zorunlu derslerden başarılı olanlar sınavı başarı ile geçerler. Eğitimin “verme hakkını vermiş olmak” kuralına göre tamamlanması Türkiye Barolar Birliği tarafından da aranır.
Yurtdışında Hukuk Okumak İçin Başvuru Koşulları Nelerdir?
Yurt dışında hukuk fakültesi okuyabilmek için aranan en kritik koşullardan ilki, öğrencinin mevcut not ortalamasının yüksek olmasıdır. Diğer bir kritik konu da dil yeterliliğidir. Bu anlamda birçok ülke öğrencilerin hukuk fakültelerine başvurmasına izin vermektedir. Ancak genellikle en az 80 TOEFL puanı ve 6.5 IELTS puanı gereklidir. Bu sınavları sağlayamayan öğrenciler için bazı okulların kendi mülakatları bulunur ve bu mülakatlar yüz yüze ya da yazılı olarak okula göre değişkenlik gösterir. Bazı ülkelerde öğrencilerden niyet mektubu, referans mektubu ve aday özgeçmişleri gibi belgeler istenebilir.
Yurtdışında hukuk okumanın avantajları
-Yüksek kaliteli eğitim ve pratik öğrenme deneyimi
-Küresel trendler de dahil olmak üzere daha geniş bir hukuk perspektifi
-Mükemmel öğretim metodolojisi
-Daha geniş kapsamlı ağ oluşturma
-Uluslararası senaryolarla karşılaşma
-Uluslararası farazi mahkemeler ve yarışmalar
İngiltere’deki en iyi hukuk okullarından bazıları
University of Law, hukuk çalışmaları için Birleşik Krallık’taki en eski eğitim kurumudur.
Kuruluşu, önde gelen eğitim firması Gibson ve Weldon’un kurulduğu 1876 yılına dayanmaktadır. O zamandan beri, ulusal hukuk sistemindeki rolleri ve katkıları çok büyük olmuştur. Ayrıca okul önemli milletvekillerinden bazılarını mezun etmiştir.
University of Law çeşitli hukuk ve işletme disiplinlerinde çok çeşitli eğitim programları sunmaktadır.
Queen Mary University of London
Queen Mary University of London, Birleşik Krallık’ta Hukuk alanında etkileyici bir başarıyla 10. sırada yer almaktadır (Guardian University Guide 2023) ve mezun işverenler tarafından en çok tercih edilen ilk 20 Birleşik Krallık üniversitesi arasındadır (High Fliers Research 2023).
Birmingham Üniversitesi gibi, Queen Mary de Russell Group’un bir üyesidir ve aralarından seçim yapabileceğiniz birçok Hukuk bölümü sunar.
Birmingham Üniversitesi, Hukuk alanında Birleşik Krallık’ta saygın bir şekilde 18. sırada yer almaktadır (Complete University Guide 2023).
Bir Russell Group üyesi ve geleneksel kırmızı tuğlalı bir üniversite olan Birmingham Üniversitesi, 100 yılı aşkın bir geçmişe sahiptir ve iş gücünde başarılı mezunlar yetiştirme konusunda uzun süredir devam eden bir üne sahiptir. Birmingham, mezunları işverenler tarafından en çok terih edilen 3. Birleşik Krallık üniversitesidir (High Fliers Research 2023).
Üniversitenin Birmingham metropol kentindeki manzaralı kampüsünde, Hukuk alanında lisans derecesi okuyabilir veya Kriminoloji gibi ilgili bir konunun yanında Hukuk okuyabilirsiniz.
Ayrıca BPP, London South Bank University, UWE Bristol gibi üniversiteler de First Edumate olarak anlaşmalı olduğumuz İngiltere Hukuk okulları arasında bulunmaktadır.
Yurt Dışında Hukuk Okumak Hakkında Bilinmesi Gerekenler. Yurtdışı eğitim ile alakalı merak ettiğiniz tüm konuları bilgi istek formu aracılığı ile bizlere sorabilirsiniz. Ayrıca Eğitim Hakkında Konuşan Adam Youtube kanalımızı takip ederek en güncel eğitim videolarından haberdar olabilirsiniz.