Almanca Sınavlar Hakkında
TestDaF Sınavı
TestDaF (Der Test Deutsch als Fremdsprache:Yabancı Dil Olarak Almanca Testi) Almanya’da bir üniversitede okumak isteyen uluslararası öğrencilerin Almanca dil becerilerini kanıtlayan dil testidir. Almanya’daki tüm üniversiteler tarafından tanınmaktadır. TestDaF, Almancadaki becerilerinizin Almanya’daki eğitiminize başlamak için yeterli olup olmadığını test eden bir sınavdır. Bu sınav bir Alman üniversitesinde öğrenim görürken ihtiyacınız olan dilsel becerilere sahip olup olmadığınızı gösterir. TestDaF’dan başarılı olabilmek için Almanca bilginiz dışında özel bir ön bilgiye sahip olmanız gerekmez. Bununla birlikte yeterli bir genel kültür bilgisine sahip olmanız ve sosyoekonomik-politik konulara ve Avrupa’daki güncel tartışmalara ilgi duymanız beklenir.
TestDaF adil, objektif ve tanınırlığı çok yüksek, güvenilir bir testtir. TestDaF, Almanya’da bir üniversiteye başvuru yapacak uluslararası öğrenciler için en önemli Almanca dil sınavıdır. TestDaf sertifikası ile, Almanya’da üniversite eğitiminize başlamak için dilsel anlamda hazır olduğunuzu resmi olarak kanıtlamış olursunuz. Yılda 25.000 sertifika ile TestDaF, Almanya’da üniversite başvurusu yapan yabancı uyruklu öğrenciler arasında Almanca yeterliliğini belgeleyen en önemli dil testidir.
TestDaF sertifikası Almanya’daki tüm üniversiteler tarafından tanınmaktadır. Diğer bir avantajı ise TestDaF’a 100 ülkede 500’ün üzerinde test merkezinde girebilirsiniz. Türkiye’de de resmi TestDaF sınav merkelerinde belirli dönemlerde bu sınava girebilirsiniz.
TestDaF sınavını (akademik) mesleki dil yeterlilik belgesi olarak da kullanabilirsiniz. TestDaF sertifikası ile araştırma merkezlerini ve iş verenleri iyi seviyede Almanca bildiğinize dair ikna edebilirsiniz.
Sıfır Almanca seviyesi ile başvuru yaparak kabul alabileceğiniz size sunduğumuz üniversitelerden birisinin kursuna devam ederek Almanya’da üniversite öğreniminiz için gerekli Almanca seviyesine ulaşabilirsiniz. Bize ulaşarak hemen başvuru işlemlerinizi başlatabilirsiniz!
TestDaF sınavının yapısı nasıldır ve sınav neyi ölçmektedir?
TestDaF sınavı, dört ana bölümden oluşur ve yaklaşık 3 saat 15 dakika sürer. Bu dört sınav bölümü ile, üniversite öğreniminiz ve bilimsel çalışmalarınız için dilsel yetkinliğinizi sınamaktadır
TestDaF sınavı okuma, yazma, dinleme ve konuşma bölümlerinden oluşur:
Okuma (3 Okuma metni, 30 soru, 60 dakika)
Bu bölümde üç okuma metni verilir. Bunlar çeşitli araştırma raporlarından, açıklayıcı ve tartışmacı metinlerden, kısa metinlerden ve özetlerden seçilir. Konular çeşitli uzmanlık alanlarından alınmıştır ancak uzman bilgisi gerekli değildir. Ders programları, ilanlar veya kitap incelemeleri, genel ve bilimsel konular ile ilgili karmaşık okuma metinlerindeki ayrıntılı bilgileri anlayıp önemli ifadeler ile ilgili soruları detaylı şekilde yanıtlamanız beklenir. Sınavda doğru çözülen 30 sorunun her biri için bir puan verilir.
Dinleme (3 Dinleme metni, 25 soru, 40 dakika)
1-3 katılımcı içeren üç sesli metin verilir. Bunlar kısa diyaloglar, günlük öğrenci hayatı hakkında konuşmalar, röportajlar, sunumlar veya tartışmaların yanı sıra derslerden yapılan alıntılardır. Uzun dinleme parçalarındaki ana konuyu ve önemli ifadeleri anlıyor ve soruları yanıtlayabiliyor olmanız beklenir. Sınavda doğru çözülen 25 sorunun her biri için bir puan verilir.
Yazma (1 Yazılı metin sorusu, 60 dakika)
Belirli bir konu üzerine, birbirine tutarlı bir şekilde bağlı paragraflardan oluşan iyi düzenlenmiş ve kurgulanmış bir metin yazmanız gereklidir. Yazdığınız yazıda karşılaştırmalar yapıp kendi fikrinizi açıkça beyan edebiliyor olmanız, aynı zamanda diğer insanların fikirlerini de kendi metninizde yeterince yansıtmanız, metniniz için çeşitli kaynaklardan (kısa yazılar, grafikler) alınan bilgileri kullanmanız ve bu kaynaklardaki doğru bir şekilde açıklamanız beklenir. Yazdığınız yazı, TestDaF Enstitüsü’nden uzman değerlendiriciler tarafından merkezi olarak değerlendirilecektir.
Konuşma (7 konuşma sorusu, 35 dakika)
7 konuşma sorusu/konusu verilir. Almanya’da üniversite öğreniminizle ilgili konularda veya sosyal konular ile ilgili olarak kendinizi uygun şekilde ifade etmeniz gereklidir. Bu konular ile ilgili olarak kendi bakış açınızı açık bir şekilde ifade edebilmeniz, ifadenizi planladıktan sonra kendi argümanlarınızı anlaşılabilir bir şekilde ortaya koyabilmeniz, bu argümanları örneklerle destekleyebilmeniz, hipotezler geliştirip, sunumlar yapabilmeniz beklenir. Söyledikleriniz, TestDaF Enstitüsü’nün uzman değerlendiricileri tarafından merkezi olarak değerlendirilir.
Unutmayın ki Almanya’da üniversite eğitiminiz esnasında sık sık kendinizi sözlü olarak ifade etmeniz gerecektir. Derslerde kendi fikrinizi beyan ediyor olabilmeniz ve öğretmenleriniz ve üniversite arkadaşlarınıza aktif olarak tartışmalara katılabiliyor olmanız gereklidir.
TestDaF Sınavının Değerlendirilmesi ve TestDaF Skorları
TestDaF’ın TDN 3, TDN 4 ve TDN 5 olmak üzere 3 seviyesi mevcuttur. TestDaF’da başarılı sayılabilmeniz için TDN 3, TDN 4, TDN 5 skorlarından birisini almanız gereklidir. Bunlar Avrupa Dilleri Ortak Çerçeve Programı’nın (CEFR) seviyelerine uygundur. Dil düzeyinizle ilgili size ve sertifikayı sunduğunuz kuruma uluslararası olarak birbirleriyle karşılaştırılabilir dil kriterleri sunmaktadır.
TestDaF sınavının dört sınav bölümünün her birinden TestDaF-Seviye 4 (TDN 4) alırsanız, yani okuma, yazma, dinleme, konuşma bölümlerinin her birinden en az dört puan alarak toplam 16 puana ulaşırsanız, Alman üniversitelerinin hemen hemen tüm alan ve branşlarına başvuru yapabilirsiniz.
Bazı üniversiteler, sınavın her bir bölümünden en az 4 puan alarak toplam da en az 16 puan almanızı şart koşarken, bazı üniversiteler sınavın herhangi bir bölümden 3 puan alsanız bile bir diğer bölümden 5 puan alarak 16 puana ulaşırsanız test sonucunuzu kabul etmektedirler.
Bazı üniversitelere ve bölümlere başvuru yapabilmek için ise daha düşük bir sonuç yeterli gelmektedir. Örneğin her bir sınav alanından 3 puan alarak en az 12 puana ulaşarak da doğrudan bölüm başvurusu yapabileceğiniz üniversiteler mevcuttur. (4 x 3)
Özetle:
TDN 3: Başvuru mümkün olabilir
TDN 4 veya TDN 5: Kesin olarak başvuru yapılabilir
Sıfır Almanca seviyesi ile başvuru yaparak kabul alabileceğiniz size sunduğumuz üniversitelerden birisinin kursuna devam ederek bu sınavda başarılı olabilecek seviyeye gelebilirsiniz. Bize ulaşarak hemen başvuru işlemlerinizi başlatabilirsiniz!
Neden TestDaF Tercih Edilmelidir
TestDaF’ın standart formatı ve merkezi değerlendirme sistemi bu sınavı çok güvenilir kılmaktadır. Bochum Ruhr Üniversitesi ve Hagen’deki Fern Universität’ın bağlı bir enstitüsü olan TestDaF Enstitüsü, testlerin oluşturulması, uygulanması ve değerlendirilmesinden sorumludur. TestDaF sınavında sizden ne beklendiğini çok iyi bilirsiniz. TestDaF Enstitüsü size performansınızın değerlendirilmesinde adillik temin eder. Sınavın zorluk derecesi sürekli aynıdır.
TestDaF şu konularda hep aynıdır:
- Format
- Soru tiplemeleri
- Sizden beklenen
- Test uygulaması
- Değerlendirme
TestDaF sınavına katılabileceğiniz 100’e yakın ülkede 500 test merkezi vardır. Yılda yaklaşık olarak 50.000 sınav katılımcısı ile Avrupa Dilleri Ortak Çerçeve Programı’nın (CEFR) en önemli ve en büyük Almanca sınavıdır.
Sıfır Almanca seviyesi ile başvuru yaparak kabul alabileceğiniz size sunduğumuz üniversitelerden birisinin kursuna devam ederek bu sınavda başarılı olabilecek seviyeye gelebilirsiniz. Başvuru yapmak için ne bekliyorsunuz!
Testas Sınavı
Testas (Test für Ausländische Studierende: Yabancı Öğrenciler için Test) üniversite öğrenimi için yetkinliğinizi test edip kanıtlayabileceğiniz standartlaştırılmış bir testtir.Almanya’daki birçok devlet üniversitesi tarafından kabul görmektedir. Bazı üniversitelere ve bazı bölümlere başvuru yapmak için Testas Sınavı’na giriş zorunlu olarak tutulmakla birlikte birçok üniversite bu sınava girmeyi zorunlu kılmaz. Ancak bu sınava girip alacağınız iyi bir skor ile Almanya’daki tüm üniversitelere kabul edilme şansınızı ciddi olarak yükseltmiş olursunuz. Testas’ı zorunlu olarak talep etmeyen üniversitelerde dahil olmak üzere,başarılı bir Testas skoru Almanya’daki tüm üniversitelere kabul alma ihtimalinizi yükseltir. Çünkü bu sınav ITB Consulting GmbH tarafından Alman Yüksek Öğrenim sistemi göz önünde bulundurularak hazırlanmıştır ve Alman üniversiteleri için çok güvenilir bir referanstır.Sınava Almanca veya İngilizce olarak girebilebilir ancak RWTH Aachen gibi Almanca sınava girilmesini zorunlu tutan üniversiteler mevcuttur. Özellikle üst seviyedeki Alman üniversitelerinden kabul almak için bu sınava katılmanızı tavsiye ediyoruz.
Testas sınavından başarılı olabilmek için özel önbilgiler veya özel beceriler gerekli değildir. TestAS, kişilik, motivasyon veya ilgi alanlarının herhangi bir yönünü ölçmez. Ancak seviyeniz dil seviyeniz en az B1 düzeyinde olmalıdır.
Sınav hakkında daha detaylı bilgiler ve sınav kaydınızı nasıl yapabileceğiniz hakkında daha detaylı bilgi alabilmek için hemen bize ulaşabilirsiniz.
Test Merkezleri
Sınavlar, dünyanın dört bir yanındaki lisanslı test merkezlerinde yılda birkaç kez yapılır. Türkiye’de aşağıdaki kurumlar resmi sınav merkezi olarak Testas sınavını düzenlemektedir.
Akdeniz Universität Antalya
Goethe-Institut Ankara
Goethe-Institut Istanbul
Bilkent Erzurum Laboratory School
Goethe Institut Izmir
ALEV-Schule Istanbul
Marmara Üniversitesi – Kadiköy-Istanbul
Özel TAKEV Schule Izmir
Uludağ Universitesi Yabancı Diller Yüksekokulu
2021 Sınav Tarihleri
4 Mart 2021 Perşembe (TestAS041)
Kayıt dönemi: 11 Kasım 2020 – 7 Ocak 2021
24 Nisan 2021 Cumartesi(TestAS042)
Kayıt dönemi: 19 Ocak – 8 Mart 2021
29 Mayıs 2021 Cumartesi (TestAS043 yalnızca Almanya)
Kayıt dönemi: 18 Mart 22 Nisan 2021
30 Ekim 2021 Cumartesi (TestAS044)
Kayıt süresi: 2 Haziran 14 Eylül 2021
Testas Sınavının Yapısı
Testas bir temel (çekirdek) testten ve başvurmak istenilen bölüme bağlı olarak seçilerek girilen dört anaalandan birinin testinden oluşur. Çekirdek teste tüm katılımcılar girmek zorundadır. Dört alan testiden hangisine girileceği ise başvuru yapılmak istenen bölüme veya alana bağlı olarak seçilir. Yani bir çekirdek test ve bir alan testi olmak üzere toplam iki teste girilir.
Alan Testleri:
Beşeri, Kültürel ve Sosyal Bilimler Alan Testi
Mühendislik Alan Testi
Matematik, Bilgisayar Bilimleri ve Fen Bilimleri Alan Testi
Ekonomi
Temel test (Çekirdek Test)
Tüm akademik alanlarda başarılı olabilmek için ön koşul olan bilişsel yetenekleri test eder.
Test süresi 110 dakikadır. Temel test aşağıdaki dört aşamadan oluşur:
Nicel problemleri çözme
İlişkiler geliştirme
Deseni tamamlama
Sayı dizisine devam etme
Alana Özel Testler
Bu testler, seçilen bölüm ve alanlarında başarılı olmak için özellikle önemli olan bilgi ve yetenekleri inceler.
Katılımcılar aşağıdaki dört alan sınavından/modülünden birini seçerler:
Beşeri, Kültürel ve Sosyal Bilimler Alan Testi
Test süresi 150 dakikadır. Bu test modülü üç aşamadan oluşur:
Metinleri anlama ve yorumlama
Sunum sistemlerini esnek bir şekilde kullanma
Dil yapılarını tanıma
Mühendislik Alan Testi
Test süresi 150 dakikadır. Bu test modülü üç aşamadan oluşur:
Teknik sorunları formülize etme
Görüş geliştirme
Teknik ilişkileri analiz etme
Matematik, Bilgisayar Bilimleri ve Fen Bilimleri Alan Testi
Test süresi 145 dakikadır. Bu test modülü iki aşamadan oluşur:
Bilimsel gerçekleri analiz etme
Formel/biçimsel tanımlamaları anlama
Ekonomi
Test süresi 150 dakikadır. Bu test modülü iki aşamadan oluşur:
Ekonomik ilişkileri analiz etme
Süreçleri analiz etme
DSH Sınavı
DSH sınavı, Almanya’da bir üniversiteye başvuru yapmak isteyen öğrencilerin üniversitede okumak için gerekli Almanca bilgisine (C1 seviyesi) sahip olup olmadığını ölçen bir dil sınavıdır.DSH sınavları üniversitelerin ve üniversitelere bağlı Almanca hazırlık okullarının sorumluluğunda hazırlanır. Yani DSH sınavları Alman üniversiteleri tarafından hazırlanır, uygulanır ve değerlendirilir. Ancak tüm üniversiteler DSH sınavı sunmamaktadır.DSH sınavı bazı üniversitelerde yılda iki kez yapılırken, bazı üniversitelerde dört kez yapılmaktadır. Bununla birlikteDSH sınavları genellikle dönem başlamadan önce yapılır. Üniversitelerin sınava dışarıdan aldığı katılımcı sayısı sınırlıdır ve sınava katılmak için genellikle bir başvuru yapmanız gereklidir. DSH Sınavı yalnızca belirli seviyede Almanca bilen kişiler için yapılan bir sınavdır. Sınav başvurusu esnasında üniversiteler tarafından kabul gören bir C1 sertifikasına ihtiyaç duyarsınız. Sınavda başarısız olursanız, sınavı istediğiniz sıklıkta tekrarlayabilirsiniz.
DSH Sınavının Yapısı ve Değerlendirilmesi
DSH sınavı, okuma (akademik dil yapıları dahil), dinleme, yazma ve konuşma becerilerini inceler.DSH temel olarak iki ana bölümden oluşur:
- Yazılı sınav
- Sözlü sınav
İki sınav aynı gün yapılmaz. Önce yazılı sınav yapılır ve yazılı bölümün sınav sonuçları açıklanır. Yazılı bölümün sonuçları açıklandıktan sonra yazılı bölümü geçen adaylar sözlü sınava davet edilecektir. Sınavdan başarılı sayılmanız için iki bölümden de başarılı olmanız gerekmektedir.
DSH sınavının DSH-1, DSH-2 ve DSH-3 olmak üzere 3 farklı seviyesi mevcuttur:
DSH-1% 57-67 arasında bir notakarşılık gelir.
DSH-2% 67-81arasında bir notakarşılık gelir.
DSH-3% 82 ve üzerinde bir notakarşılık gelir.
DSH-2 skoruna ulaşırsanız Alman üniversitelerinin hemen hemen tüm alan ve branşlarına başvuru yapabilirsiniz. Bazı üniversitelere ve bölümlere başvuru yapabilmek için ise daha düşük bir sonuç yeterli gelmektedir. Örneğin DSH-1 skoruna ulaşarak da doğrudan bölüm başvurusu yapabileceğiniz üniversiteler mevcuttur. Alman Dili ve Edebiyatı, tıp ve hukuk gibi alanlarda ise bazı üniversiteler DSH-3 skoru talep edilebilmektedir.
DSH Sınavı’na A1 Almanca bilgisiyle hazırlanmaya başlarsanız, sınavda başarılı olabilmeniz için genellikle bir yıla ihtiyacınız olacaktır.Bu süresizin kişisel performansınıza ve kursa devam ettiğinizkurumun programına bağlı olarak uzayabilir ya da kısalabilir.
Sıfır Almanca seviyesi ile başvuru yaparak kabul alabileceğiniz size sunduğumuz üniversitelerden birisinin kursuna devam ederek bu sınavda başarılı olabilecek seviyeye gelebilirsiniz. Bize ulaşarak hemen başvuru işlemlerinizi başlatabilirsiniz!