Avrupa'da Eğitim Hakkında Detaylar
Avrupa’da yerleştirme yaptığımız ülkelerde burslu başvuru imkânı yoktur. Sadece İngiltere’deki üniversiteler için burs başvurusu yapılabilmektedir. %100 burs gibi bir durum söz konusu değildir.
Dil yeterliliğini kanıtlayan bir resmi dil belgeniz veya B2 düzeyinde İngilizceniz olmadan Polonya, Macaristan ve Çekya gibi ülkelerde eğitime başlayamazsınız. Bu noktada üniversitelerin hazırlık fakültelerine yönlendirme yapılarak 1 yıl boyunca İngilizce eğitimi alıp dil yeterliliğinizi yükseltebilirsiniz. Sonrasında bölüm için başvuru yapabilirsiniz.
Polonya, Macaristan ve Çekya’da eğitim almak isteyen öğrencilerin lise ’den mezun olmaları yeterlidir. Başvurular diploma ve transkript ile yapılmaktadır. Almanya’da eğitim almak isteyen öğrencilerin Türkiye’de TYT ve AYT sınavlarına katılmaları, iyi bir puan alarak okumak istedikleri bölüme yerleşmeleri gerekmektedir. Bu şartları sağladıkları taktirde Almanya’da ücretsiz üniversite eğitimi almak için başvuru yapabilirler.
Genellikle yüksek lisans programları 2 yıl sürmekle beraber bazı programlar 1.5 yıl sürebilmektedir. Yüksek lisans eğitimi yapmak isteyen öğrenciler için lisans not ortalaması ile ilgili bir zorunluluk olmamaklar beraber 2.65 ve üzeri olması tavsiye edilmektedir.
Polonya, Macaristan ve Çekya’daki devlet üniversitelerinde Tıp, Diş Hekimliği, Eczacılık gibi bölümlerde eğitim alabilirsiniz. Bu bölümlere kabul almak için Türkiye’de TYT ve AYT sınavlarına girme zorunluluğunuz yoktur. Bu bölümler, diğer bölümlerden farklı olarak Tıp 6 yıl, Diş Hekimliği ve Eczacılık 5 yıl sürmektedir. Sağlık bölümlerinin fiyatları da diğer bölümlere oranla daha yüksek meblağlardadır.
Avrupa’daki üniversitelerde eğitim almak isteyen kişiler için yatay geçiş mümkün değildir, böyle bir sistem yoktur. Öğrenciler, lisans eğitimlerinin hangi yılında olduğu fark etmeksizin eğitim almak istedikleri ülkedeki üniversiteye 1. Sınıf kabulü için başvuru yaparlar. Eğitime kabul alan öğrenciler, eğitim aldıkları fakülteye ders saydırmak için transkript sunabilirler.
Bu ülkelerden aldığınız diplomalar Mavi diploma olmaktadır ve tüm Avrupa birliği ülkelerinde geçerlidir. Dünya sıralamasında ilk 1000 sıralamasında yer alan üniversitelerde eğitim alan öğrenciler Türkiye’de de denklik alabilmektedir. Sadece sağlık alanındaki bölümlerde direkt denklik verilmemekte, YÖK denklik sınavına sokma hakkını saklı tutmaktadır.
Hazırlık eğitimi alan öğrencilerin yasal olarak çalışma izni yoktur. Lisans veya yüksek lisans düzeyinde eğitim almaya başlayıp, öğrenci kategorisine giren öğrencilerin haftada 20 saat yasal olarak part-time çalışma izni mevcuttur.
Devlet üniversitesinde eğitim almak isteyen öğrenciler için genellikle uygun fiyatlı olarak devlet yurtlarına başvuru yapılabilmektedir. Bunu yanı sıra özel yurtlar, paylaşımlı öğrenci evleri veya ev kiralama seçeneklerine değerlendirerek, bütçenize uygun seçeneği tercih edebilirsiniz.
* Vize başvurusu esnasında bankada göstermeniz gereken meblağlar en önemli kısımdır. Polonya, Macaristan ve Çekya için ortalama 6000-7000 Euro gibi bir bakiyenin hesapta durması gerekmektedir. Almanya için 10236 Euro açılan hesapta bloke edilmek zorundadır.
* Başvuru yapılan eğitim türünün neden seçildiği ve gelecekteki kariyer planlarıyla ile ilgili detaylı ve açıklayıcı bir niyet mektubunun yazılması gerekmektedir
Üniversite eğitimi almak isteyen kişiler için D tipi uluslararası öğrenci vizesi başvurusu yapılmaktadır. Bu vize uzun süreli olup gittiğiniz ülkede oturum başvurusu yapma veya vize uzatma hakkında sahip olan vize türüdür. Alınan vize ile eğitim alırken Avrupa’da schengen birliğine bağlı tüm ülkelere ekstra vize almadan seyahat edebilirsiniz.
Ülkeler, genelde eğitimini tamamlayan öğrenciler için 1 yıl boyunca çalışma izni vermektedir.