Almanya’da Üniversite Eğitimi ve Almanya’da Üniversite Ücretleri Hakkında Bilgiler
Almanya’da üniversite eğitimi, Almanya konumu itibariyle, Avrupa’nın tam merkezinde -kalbinde- yer alır. Diğer bir deyişle Almanya dünyanın en istikrarlı bölgesinde yer almaktadır. 83 milyonu aşkın nüfusu ile Avrupa Birliği’ndeki (AB) en yüksek nüfusa sahip ülke konumundadır. Almanya, AB’nin kurucu devletlerinden biridir ve aynı zamanda lokomotif ülkesidir. Almanya Federal Cumhuriyeti, devlet politikaları gereği, uluslararası hukuka uymayı, insan haklarını korumayı ve uluslararası iş birliğini sürdürmeyi teşvik etmektedir ve güçlü bir şekilde desteklemektedir. Bu da Almanya’da üniversite öğrenimiz esnasında insan odaklı, güvenli ve yüksek refah seviyesinde bir hayatı siz öğrencilerimize garanti etmektedir.
Alman vatandaşlarının neredeyse yarısı, nüfusu 100.000’den fazla olan 80’i aşkın şehirde yaşamaktadır. Büyük şehirlerde insan nüfusunun yığılmasını engellemek adına, nüfus çok dengeli ve planlı bir şekilde dağılmıştır. En büyük şehirleri Berlin (3,6 milyon nüfuslu), Hamburg (1,8 milyon) ve Münih’tir (1,5 milyon). Modern, hareketli büyük şehirlerden, şirin küçük kasabalara kadar Almanya’daki tüm üniversite lokasyonlarında şehirlerin çok eskilere dayanan tarihini keşfedebilirsiniz. Orta Çağ’da eski şehir merkezlerini koruyan uzun duvarlardan ve surlardan, sıradan mahallelerde, 19. yüzyılın ilk günlerinden kalma ahşap küçük evlerin bulunduğu uzun sokaklara kadar, üniversite öğrenimiz esnasında keşfetmeniz için birçok benzersiz mekân sizleri bekliyor.
Diğer birçok ülkeyle karşılaştırıldığında, Almanya’da kamu tarafından finanse edilen çok sayıda kültür-sanat kurumu mevcuttur. Bu kültür-sanat kurumları ağı tüm ülkeye yayılmıştır. Almanya’da üniversite öğreniminize devam ederken yaklaşık 5.000 müzeyi ve 8.000 kütüphaneyi ziyaret edebilirsiniz. Bu benzersiz bir deneyimdir. Ayrıca bu deneyimi yaşama imkanına sadece büyük şehirlerde ve metropollerde değil, aynı zamanda kırsal alanlarda ve küçük şehirlerde de sahip olacaksınız.
Hem büyük hem de küçük şehirler, üniversite öğrencilerine zengin kültürel seçenekler sunar. Kamu yararı gözetilerek yapılan birçok kültür-sanat etkinliği de kamudan büyük ölçüde destek almaktadır. Düzenli olarak güncellenen etkinlik takvimleri, sergiler, konserler, festivaller, canlı performanslar, konserler, fuarlar, spor etkinlikleri ve sanatsal aktivitelerle doludur. Oktoberfest gibi ünü artık dünya sınırlarını aşan geleneksel festivallerde geleneksel kostümlerle yapılan dansları izlemek, Berlinale (Uluslararası Berlin Film Festivali ), Documenta (Alman Sanat Festivali) gibi uluslararası festivallere katılmak ya da modern müzik festivallerinde en sevdiğiniz müzikle dans etmek, Almanya’daki üniversite öğrenimi sürecinizi unutulmaz bir deneyime dönüştürecektir.
Almanya’da tarihi 1.000 yıldan daha eski kaleler, sarayların ve şatoların yanı sıra, modern Bauhaus tarzı binalar veya gökdelenler yer alır. Eski ve yeninin benzersiz bir harmonisi mevcuttur. Dünya çapında 1.092 UNESCO Dünya Mirası Alanı’ndan 44 tanesi Almanya’da yer almaktadır. Almanya mimari alanında dünyanın ekol ülkelerinden birisidir. Bu alanda öncü olarak kabul edilen Bauhaus Üniversitesi Almanya’dadır. Almanya’da mimarlık alanında üniversite öğrenimi görebilmek büyük bir prestijdir.
Almanya’nın “şairler ve düşünürler ülkesi” olarak görülmesi de boşuna değildir. Kant, Hegel, Adorno, Goethe, Heine ve Brecht’in yanı sıra Bach, Beethoven ve Brahms gibi dünyada felsefe, edebiyat, müzik, tiyatro gibi alanlarda çığır açmış, bunları bizzat şekillendirmiş sayısız sanatçılar, edebiyatçılar, ressamlar, filozof ve düşünürler bu ülkeden çıkmıştır. Günümüzde de dünya çapında üne sahip Alman tasarımcılar, sanatçılar, oyuncular, müzisyenler ve sporcular ve alanlarında en etkili isimler olmaya devam etmektedirler. Almanya’da üniversite öğrenimiz esnasında siz öğrencilerimizin zevklerine hitap edecek bir alan bulmakta hiç zorlanmayacağınıza eminiz.
Almanya’da bilimsel araştırmalar ve yenilikler, Almanya’nın gelişimi ile eşgüdümlü bir şekilde devam etmiştir. Almanya’nın geçmişteki ve muhtemelen gelecekteki gelişimi de büyük ölçüde yenilikçi fikirlerle belirlenecektir. Arabalar ve hava yastığı, X-ray teknolojisi ve aspirin, bilgisayar, çip kartları ve MP3 dosya formatı gibi birçok çığır açan buluşun çıkış noktası da burası olmuştur. Dünyanın başka hiçbir ülkesinde Almanya’dakinden daha fazla patentli icat yoktur. Almanya’da üniversite öğreniminiz esnasında daha üniversitedeyken bile bu çığır açan buluşlardan bir tanesinin proje ekibinde yer alma fırsatı yakalayabilirsiniz. Almanya Üniversiteleri bu yenilikçi buluşların geliştirilmesinde uzun yıllardan bu yana en ön saflarda yer almaktadır. Sanayi ve teknoloji kuruluşlarının devlet üniversiteleri ile çok yakın iş birliği ile çalışıyor olmalarının bunda payı büyüktür.
Almanya’da bilim ve araştırma-geliştirme faaliyetleri yüksek bir önceliğe ve aynı zamanda uzun yıllara dayanan bir geleneğe sahiptir. Bilim ve araştırma artık Alman kültürünün bir parçası haline gelmiştir. Ülkedeki en eski üniversite, 1386’da Heidelberg’de kurulmuştur. Yaklaşık 650 yıllık köklü bir üniversite geleneğine sahip bir ülke olarak Almanya’da üniversite okumak siz öğrencilerimiz için çok cazip bir seçenektir. Üstelik yıllık 1000 Euro’yu bile bulmayan harç ücretleri ile bu anlamda benzersizdir (Baden-Württemberg eyaleti hariç). Wilhelm Conrad Röntgen, Robert Koch, Max Planck, Albert Einstein, Christian eNüsslein-Volhard ve HaraldzurHausen gibi 80’i aşkın Nobel Ödülü sahibi bilim adamının 70’den fazlası bu ödülleri sadece doğa bilimleri alanında ve tıp alanında almıştır. Bu da pozitif bilimlere verilen önemin bir önemli göstergesidir. Almanya, devlet üniversitelerinin gücüyle bu anlamda dünyanın en iyi ve önde gelen ülkelerinden birisidir.
Bugün dünyanın her yerinden gelen 10,6 milyon insan Almanya’da yaşıyor ve toplam nüfusun yaklaşık yüzde 13’nü oluşturuyorlar. Almanya’nın göçmen kabul etme politikası detaylı bir şekilde planlanmış bir devlet politikası olarak yürütülmektedir. Almanya, Amerika Birleşik Devletleri’nin ardından dünyada en fazla göçmen kabul eden ikinci ülkedir. Bunların içinde Türkiye’den Almanya’ya gelen insanlarda üst sıralarda yer alıyor. Bu da Almanya’daki üniversite öğreniminizde size birçok açıdan avantajlar sağlayacaktır. Bu farklı milletler, kültürler ve dinler Almanya’da barış içinde bir arada yaşamaktadır. Almanya’da entegrasyon konusunda uzun yıllardır çok fazla çalışma yapılmıştır. Uzun yıllardır uygulanan göç politikalarının sonucunda Almanya entegrasyon konusunda dünyanın en başarılı ülkelerinden birisi olmuştur. Bunu bir devlet politikası olarak bilimsel araştırmalar ve bilimsel yaklaşımlar temelinde yapmaktadır. Almanya’da üniversite öğreniminiz esnasında bu ülkeye kolayca uyum sağlamanız için gerekli tüm çalışmaların yapıldığını ve tüm önlemlerin alındığını göreceksiniz. Dünyanın çeşitli ülkelerinden Almanya’ya üniversite öğrenimi için gelen öğrencilerin, bu ülkeye kolayca uyum sağlamaları ve entegre olmalarını sağlamak için her şey en ince ayrıntılarına kadar titizlikle hazırlanmıştır. Bu deneyimi yaşarken gördükleriniz eminiz sizleri de şaşırtacaktır. Neredeyse tüm Alman şehirlerinde, diğer ülkelerden kültür dernekleri vardır. Almanya kozmopolit ve hoşgörülü bir ülkedir. Almanya’da bazı yerlerde Türkiye’den bir şeyler keşfedeceğinizden emin olabilirsiniz. Bu da Almanya’daki üniversite öğreniminiz sırasında çok fazla anavatan özlemi çekmenize engel olacaktır. Bu başka hiçbir ülkede yaşamayacağınız bir avantajdır.
Almanya, Avrupa’nın en büyük ekonomisi ve dünyanın dördüncü en büyük ekonomisidir. Alman şirketleri 2018’de 1,3 trilyon Euro’nun üzerinde ürün ve hizmet ihraç etmiştir. Ayrıca 2018 ve 2019 yıllarında Türkiye’nin de en fazla ihracat yaptığı ülke Almanya olmuştur. Almanya, Çin ve ABD’den sonra dünyanın en çok ihracat yapan 3. ülkesi ve Çin’in ardından en fazla cari fazlası olan ikinci ülke. Alman firmaları uluslararası arenada mükemmeliyetçilikleri ile tanınır. “Made in Germany” ibaresi kalite ile bütünleşmiştir. Almanya güçlü ekonomisi, yüksek teknoloji ve kaliteli işgücü ile Avrupa’nın en büyük endüstrisidir. Almanya, nitelikli iş gücü, gelişmiş bir altyapı, büyük bir sermaye stoğu, düşük yolsuzluk düzeyi ve yüksek yenilikçilik seviyesinde istikrarlı bir sosyal pazar ekonomisine sahiptir. Alman iş kültüründe kurumsal hiyerarşi ve riskten kaçınma tavrı yaygındır. “Made in Germany” dünya çapında bir kalite damgasıdır. Almanya dünya çapında çok sayıda küresel markaya sahiptir: Mercedes (otomobiller, kamyonlar, otobüsler), BMW Group (otomobiller, kamyonlar), Audi (otomobiller), Bayer (çeşitlendirilmiş kimyasallar), Adidas (giyim / aksesuar) Allianz (çeşitlendirilmiş sigorta) BASF (çeşitlendirilmiş kimyasallar) Continental (otomotiv parçaları) Daimler (otomobiller, kamyonlar), Fresenius (tıbbi malzeme, sarf malzemeleri), Heidelberg Çimento (inşaat malzemeleri) Henkel (ev / kişisel bakım ürünleri), Linde (çeşitlendirilmiş kimyasallar), Merck (ilaç) Siemens (ortak, mühendislik), Volkswagen Group (otomobiller, kamyonlar) vb. Almanya’nın en çok ihraccatını yaptığı ürün grupları ise otomobiller, makine ve ekipmanları, elektrikli makine ve ekipman, ilaç, teknik ve tıbbi cihaz, plastikler, plastik ürünler, uçak, uzay aracı ve parçaları, demir veya çelikten eşya, petrol dahil mineral yakıtlar ve demir çelik olarak öne çıkmaktadır. Tüm bu katma değeri yüksek ihracaat ürünleri üniversiteler ile yakın iş birliği içinde geliştirilmektedir. Üniversiteler bünyesindeki Ar-Ge merkezleri her yıl geliştirdikleri yeni ürünler ve aldıkları patentlerle bu tablonun ortaya çıkmasında en büyük paya sahiptir. Almanya’da üniversite öğreniminiz esnasında bu Ar-Ge merkezlerinin siz öğrencilerimize sunduğu tüm imkanlardan yararlanma fırsatını yakalayacaksınız. Daha öğreniminiz bitmeden birçok yerel ve uluslararası şirket ile temaslarınızı kurmuş hatta üniversitenizin bu şirketlerle ortak olarak sürdürdüğü araştırma-geliştirme faaliyetlerinde bulunma şansınız olacaktır. Ayrıca Almanya ve küresel Alman şirketleri dünya çapında ticari ilişkiler geliştirdiğinden, Alman şirketleri uluslararası nitelikli uzman değişimini uzun zamandan beri teşvik etmektedir.
Federal Almanya Cumhuriyeti (FRG) bir parlamenter demokrasidir. 1949’da Federal Almanya Cumhuriyeti’nin mevcut anayasası kabul edilmiştir. Bu anayasa, inanç özgürlüğü, ifade özgürlüğü ve hukuk önünde eşitlik gibi tüm insani temel hakları güvence altına almaktadır. Alman Demokratik Cumhuriyeti (DDR) ve Federal Almanya Cumhuriyeti’nin (FRG) yeniden birleşmesiyle, Ekim 1990’da Berlin Federal Almanya Cumhuriyeti’nin başkenti olmuştur.
Almanya siyasi olarak 16 federal eyalete bölünmüştür. Her federal eyaletin farklı bir siyasi bir yaklaşımı vardır (örneğin kültür ve eğitim alanlarında). Bu nedenle, Almanya’daki üniversitelerdeki düzenlemeler ve koşulların birbirinden farklı olabilir.
Federal düzeyde tek tip standartlar olmasına rağmen, Almanya’daki eğitim sistemi merkezi olarak düzenlenmemiştir. Türkiye’dekine benzer bir merkezi yerleştirmeden veya YÖK benzeri bir kurumdan söz edilemez. Farklı federal eyaletlerin kısmen farklı üniversite yasaları ve yönergeleri vardır. Almanya’daki üniversiteler büyük ölçüde bağımsızdır. Bu nedenle kendi kabul ve başvuru koşullarını kendileri belirlerler. Yönetmelikler ve yönergeler tüm üniversiteler için aynı şekilde düzenlenmemiştir. Bu nedenle, başvurmak istediğiniz üniversitede geçerli olan koşullar başka bir üniversiteye göre farklılık gösterebilir. Bu noktada siz öğrencilerimiz için en uygun üniversitenin araştırılması konusunda her zaman bizleri yanınızda bulacaksınız.
Almanya’da Üniversite Eğitimi almak isteyen öğrenciler için bu sayfamızda en önemli detaylara değinmeye çalıştık. Almanya’da ücretsiz üniversite eğitimi hakkında daha detaylı bilgilere aşağıda listelenen ilgili üniversiteler sayfasından da ulaşabilirsiniz. Bize her konuda danışmak ve bilgi edinmek için iletişim sayfamızda belirtilen iletişim kanallarından bizimle irtibata geçerek daha detaylı bilgi edinebilirsiniz. Eğitim hakkında konuşan adam Kerem Öziş‘in Yurtdışında Eğitim hakkında görüşlerini merak ediyorsanız, youtube kanalımızdaki videolara mutlaka bir göz atın.
Almanya’da Üniversite Başvurusu Yapmak İçin Gerekli Şartlar
Almanya’da Üniversite Eğitimi Almanın Avantajları
- Dünya çapında uluslararası geçerliliğe sahip eğitim kalitesi,
- Dünyanın en güçlü ekonomilerinden birine sahip olması,
- Türkiye ile olan güçlü ekonomik ve ticari ilişkileri,
- Güçlü eğitim sistemi,
- Öğrencilere üniversiteler tarafından ileri düzey teknolojik alt yapı,
- Laboratuvar ve kütüphane imkanları,
- Eğitimin ücretsiz olması,
- Konaklama imkanlarının çok fazla olması,
- Türkiye’ye olan yakınlığı.
- Eğitim sonrası iş olanaklarının geniş yelpazede olması
Almanya Üniversiteleri Kabul Şartları
Almanya’da üniversite eğitimi almak isteyen öğrenciler, Türkiye’de mutlaka ÖSYM’nin yapmış olduğu TYT ve AYT sınavlarına girmesi gereklidir. Bu sınavlar sonucunda öğrencinin, devlet veya vakıf üniversitelerinden 4 yıllık bir üniversiteye yerleşebilecek seviyede puan alması gerekmektedir. Bu noktada öğrencinin okumak istediği bölüme yerleşmesi ve yerleştirme puanının da yüksek olması oldukça önemlidir. Kontenjan sınırlaması olan bölümlerde yüksek başarı puanına sahip öğrenciler tercih edilirken, sınırlama olmayan bölümlerde rahatlıkla kabul alınabilmektedir. Almanya’da üniversitelere kabul alabilmek için TestDAF – TELC gibi uluslararası geçerliliği olan Almanca yeterlilik sınavına girerek Almanca seviyenizi kanıtlamanız kabul şartlarından biridir.
TestDAF sınavları her okulda ayrıca yapılır ve 5 puanlık değerlendirme sistemine sahiptir. TestDAF puanınızın 3 olması genel olarak yeterli gibi görünse bile bazı çok prestijli üniversiteler için daha fazla puana sahip olmak gerekli olabilir.
Almanya’da üniversite eğitimi alabilmek için şartlardan bir tanesi de şartlı kabul alabilmenizdir. Vize başvurusu sırasında şartlı kabul belgesi gereklidir. Almanca dil yeterliliği olmayan öğrenciler sıfır Almanca ile kabul veren okullardan şartlı kabullerini alarak Almanya’da eğitime başlama imkanına sahiptirler. Dil yeterliliğini halledip TestDAF belgesini alan öğrenciler Almanya’daki istedikleri üniversiteler bölüm başvurusu yapabilme hakkında sahiptir.
First Edumate Almanya Eğitim Danışmanlığı
First Edumate Almanya eğitim danışmanlığı hizmetini, Almanya’da üniversite eğitimi almak isteyen öğrenciler için en yetkin danışmanları bünyesinde bulundurmaktadır. First Edumate, Almaya eğitim sistemin hâkim ve üniversitelerle iletişim ağı çok kuvvetli bir yurt dışı eğitim danışmanlık şirketidir. Siz de Almanya’da okumak istiyorsanız First Edumate Almanya eğitim danışmanlarımız ile iletişime geçerek ilk adımı atabilirsiniz.
First Edumate danışmanları sizler başvuru işlemlerinize başlamadan önce profilinizi yıllardır öğrenci yerleştirmelerinin altındaki deneyimi de ele alarak analiz ederek sizlere en uygun üniversite yönlendirmesini yapmaktadır.
Almanya Eğitim Sistemi Hakkında
Almanya’da eğitim çok yüksek oranda ücretsizdir. Öğrencilerin sadece %9’luk kısmı özel okullarda eğitim almaktadır. Bu durum Almanya’nın eğitim kalitesine ne kadar önem verdiğini kanıtlar niteliktedir. Almanya eğitimde fırsat eşitliği bakımından dünyanın en önemli ülkelerinden biri olarak gösterilebilir. Almanya aynı zamanda mesleki eğitimlere de çok önem vermektedir. Öğrenciler daha eğitim hayatlarının başlarında ilgili oldukları alanlara yönlendirilmektedir.
Almanya Üniversite Ücretleri
Almanya’da devlet üniversiteleri ücretsizdir. Almanya’da öğrenciler sadece cüzi miktarda üniversite harcı ödeyerek eğitimlerine devam edebilirler. Alman hükümeti dünya hükümetleri arasında, bir öğrenci başına en fazla ekonomik katkı sağlayan ülkelerden biridir. Bir üniversite öğrencisinin Almanya’ya yıllık ekonomik yükü 25 ile 30bin euro arasında değişmektedir.
Almanya’da Konaklama İmkanları
Almanya’da konaklama seçenekleri diğer ülkelerle benzerlik göstermektedir. Almanya’da konaklamak isteyen öğrenciler, devlet ya da özel yurtlarda kalabildikleri gibi kiralık evlerde de konaklama yapabilirler. Yurt kiraları 450 600 Euro arasında değişebilmektedir. Odalar genel olarak tek kişiliktir ve tuvalet, banyo, mutfak gibi alanlar ortak alan olarak kullanılabilir. Bütçeniz iyi durumda ise kiraladığınız kendi dairenizde de konaklayabilirsiniz. Öğrenciler genelde birkaç öğrenci bir araya gelerek, kendi dairelerinde kalma yolunu tercih ederler.
Almanya’da Ortalama Yaşam Masrafları
Almanya’da yaşam masrafları bulunduğunuz bölgeye göre değişiklik gösterir. Ulaşım, konaklama, kira gibi yaşam masraflarınız ortalama olarak 800 ile 1100 Euro arasında değişiklik gösterebilir.
Almanya’da Yasal Çalışma İzni
Almanya’da üniversite eğitimi alırken aynı zamanda çalışmak isteyen öğrenciler, yılda 180 yarım gün ya da 90 tam gün çalışabilirler. Eğitim süreniz sırasında yaz tatillerinde tam gün, eğitiminiz devam ederken de part-time olarak çalışabilirsiniz. Öğrenci olarak yaptığınız işe göre en azından konaklama giderlerinizi karşılayabilecek şekilde para kazanma şansınız bulunmakla birlikte, daha fazlasını kazanabilmek tamamen sizin elinizdedir.
Almanya’nın En İyi 10 Üniversitesi
Bu liste 2023 yılı, Times Yüksek Öğretim Dünya Üniversiteleri sıralamasına (The Times Higher Education World University Ranking) göre oluşturulmuştur. Almanya’nın en iyi 10 üniversitesi aşağıdaki şekilde listelenmiştir;
LMU Munich (32.),
Technical University of Munich (38.),
Heidelberg University (42.),
Charité – Universitätsmedizin Berlin (73.),
Humboldt University of Berlin (74.),
University of Tübingen (78.),
Free University of Berlin (83.),
University of Freiburg (108.),
RWTH Aachen University (108.),
University of Bonn (112.).
Kerem Öziş Ne Dedi?
Almanya’da Üniversite Eğitimi Hakkında S.S.S.
Almanya’da lisans eğitimi 3 yıl sürmektedir. Bazı bölümlerde 3.5 veya 4 yıl sürebilmektedir.
Almanya’da lisans eğitimi almak isteyen öğrenciler için lise diploma puanlarının 70 ve üzeri olması tavsiye edilmektedir. 70 altında olan kişiler için not ortalamaları başvuru yapacakları bölümlere göre daha esneyebilmektedir. Yüksek Lisans eğitimi almak isteyen öğrencilerin en az 2.80 ve üzeri not ortalaması olması tavsiye edilmektedir.
Almanya’da üniversite okumak isteyen öğrencilerin Türkiye’de yapılan TYT ve AYT sınavlarına girmeleri zorunludur. Girdikleri sınav sonucunda aldıkları puan ile okumak istedikleri bölüme yerleşmeleri gerekmektedir. Buradaki önemli nokta şudur ki öğrencinin iyi bir puan ile üniversiteye yerleşmesi gerekmektedir. Özellikle kontenjanlı bölümlerde Türkiye’de aldıkları puanların yüksek olması önem teşkil etmektedir.
Almanya’da eğitim almak isteyen öğrencilerin direkt bölüm başvurusu yapabilmeleri için B2,C1 düzeyinde dil seviyelerinin olması gerekmektedir. Resmi dil belgeri olarak TESDAF, TESDAS, DSH gibi dil belgeleri sunmaları gerekmektedir.
Almanca dil yeterliliği olmayan öğrenciler için başvuru yapılabilen, sıfır almanca ile şartlı kabul veren üniversiteler mevcuttur. Bu üniversitelerden kabul aldıktan sonra 1 yıl hazırlık eğitimini alan ve gerekli dil seviyesine ulaşan öğrenciler, eğitim sonrasında sınava girerek aldıkları resmi dil belgeleriyle üniversitelere bölüm başvurusu yapabilmektedir.
Almanya’da hazırlık eğitimini bitiren öğrencilerin direkt bölüme devam etme hakkı yoktur. Hazırlıktan sonra eğitim alacakları üniversitenin fakültelerine bölüm için başvuru yapmak zorundalardır.
Almanya’da üniversite eğitimi ücretsizdir. Üniversiteler yıllık eğitim ücreti yerine dönemlik harç bedeli alırlar. Avrupa’da 2000 Euro’dan yıllık eğitim ücretleri başlarken, Almanya’da dönemlik 200-400 Euro arası harç bedeli ödenmektedir.
Almanya devlet üniversitelerinde Almanca hazırlık bölümlerinin ücretleri eğitim katkı payı dâhil 3 dönem için (18 ay) toplam 2000-5.500 Euro arasında değişmektedir. Belli bir seviyede Almanca bilgisi olanlar 18 ay hazırlık eğitimi almayacakları için ödeyecekleri ücrette daha düşük olmaktadır.18 aylık Almanca hazırlık eğitimi ücretinin ortalama olarak 3000 Euro civarında olduğunu söyleyebiliriz.
Devlet üniversiteleri zaten ücretsiz olduğu için burs imkanı mevcut değildir. Özel üniversite tercih eden öğrenciler için okuldan burs alma imkanı mevcuttur.
Hiç Almanca bilgisi olmayan öğrenciler veya Almanca dil bilgisi C1 düzeyinde olmayan öğrenciler için Almanya devlet üniversitelerine yapılan başvurunun adı ’’Şartlı Kabul’’ başvurusudur.
Fen Liseleri, Anadolu Liseleri, Temel Liseler, Özel Liseler veya Kolejlerden Türkiye’de veya KKTC’de mezun olan öğrenciler Almanya’da üniversite eğitimine şartlı kabul başvurusu yapabilir. Ayrıca, Örgün olarak bir önlisans programından mezun olan öğrenciler Türkiye’de DGS ile geçiş yapabildikleri lisans bölümlerine şartlı kabul başvurusu yapabilirler. DGS sınavına girmelerine gerek yoktur.
Almanya’da devlet üniversitelerin yurtlarına veya özel yurtlara başvurular yapılmaktadır.
Konsolosluğun belirlediği rakamlara göre vize başvurusunda göstereceğiniz 10336 Euro sizin aylık yaşam giderlerinizi karşılamaya yetmektedir. Bu meblayı eğitim esnasında 860 Euro olarak çekerek konaklama ve yaşam giderlerinizi karşılayabilirsiniz.
Hazırlık eğitimi alan öğrenciler için yasal çalışma izinleri mevcut değildir. Fakat lisans ya da yüksek lisans düzeyinde eğitim alan öğrencilerin haftalık 20 saat part time olarak yasal çalışma izinleri vardır. Part time çalışan öğrenciler genelde hizmet sektöründe cafe, bar, restoran gibi yerlerde çalışmaktadır.
Almanya’da eğitim almak isteyen öğrenciler için D tipi ulusal vize alınmaktadır. Öğrenciler bu vize sayesinde eğitim alırken oturum başvurusu yapıp, oturum kartı ile ülkede kalmaktadır.
D tipi vize veya oturum kartı ile kaldığınız süre boyunca elinizde vize veya oturum kartıyla Avrupa birliğine bağlı tüm ülkeleri vizesiz olarak seyahat edebilirsiniz.